Uw leverancier rekent u te veel aan op zijn factuur en dus protesteert u die factuur. Moet u dan ook al aangeven hoeveel u wel wilt betalen? Betaalt u dan het best dat deel alvast of is het beter om nog niets te betalen?
Snel protesteren blijft de boodschap. Speel kort op de bal als u niet akkoord gaat met een bepaalde factuur en protesteer zo snel mogelijk. Doet u dat niet, dan mag uw leverancier er immers van uitgaan dat u akkoord gaat met zijn factuur.
Protest voor deel van factuur. Uw protest moet voldoende concreet zijn; geef duidelijk aan waarom u precies protesteert. Dikwijls heeft het protest niet op de volledige factuur maar op een deel ervan betrekking.
De regel is uiteraard dat wie een factuur slechts gedeeltelijk protesteert, het niet-betwiste gedeelte wel degelijk moet betalen. Daar wordt al eens tegen gezondigd door meteen de hele factuur te protesteren en niets te betalen. In eerste instantie kan het een goede strategie zijn om nog even te wachten met de betaling, ook als u maar een deel van het factuurbedrag betwist. Dat kan bv. beter zijn om wat druk op de ketel te houden als u nog iets gedaan moet krijgen van die leverancier.
Wacht gerust even af of de leverancier het protest aanvaardt en een creditnota stuurt voor het betwiste deel. Velen vinden het immers nogal omslachtig om een factuur slechts gedeeltelijk in te boeken. Om het werk van de boekhouder eenvoudiger te maken, vraagt u misschien beter eerst een creditnota en/of aangepaste factuur.
Het is immers niet altijd zo zwart-wit dat u meteen zelf kunt bepalen hoeveel er wél verschuldigd is, omdat de berekening soms complex is. U vindt bv. dat uw aannemer té veel uren gerekend heeft voor een bepaalde klus, maar u weet niet meteen precies wat wel redelijk is. Daarover moet dan wellicht nog wat onderhandeld worden.
Daar wacht u ook het best niet te lang mee… Als de leverancier de druk verhoogt en het op een rechtszaak dreigt aan te komen, is een gedeeltelijke betaling vóór de zaak aangespannen wordt, wél degelijk aangewezen. Betwist dan alleen wat u meent te kunnen betwisten en betaal sowieso het gedeelte van de factuur waar u geen problemen mee heeft.
Als uw leverancier een (groot) deel van zijn factuur al ontvangen heeft, zal de drempel hoger zijn om voor het betwiste deel nog een advocaat in te schakelen, zeker als dat dan nog maar een beperkte som is.
Indien de rechter u ‘in het ongelijk’ zal stellen voor het niet-betwiste deel, zal u ook voor dat deel moeten opdraaien voor de gerechtskosten en de rechtsplegingsvergoeding. U zal op dat deel ook interesten en mogelijk inningskosten moeten betalen. Ook de ‘inzet’ van het geschil wordt daardoor hoger, zodat de forfaitaire vergoeding voor advocatenkosten (rechtsplegingsvergoeding) in een hogere schijf komt. Die extra kosten kunt u vermijden door sneller al wat u niet kunt betwisten, te betalen.
Het maakt uw zaak bovendien geloofwaardiger. Het zal ook beter overkomen voor de rechtbank dat u niet als ‘wanbetaler’ beschouwd wordt. Dat komt immers ook de geloofwaardigheid van uw protest voor het betwiste deel ten goede.
Geen nieuws, goed nieuws!
De wet stelt dat elke niet-betwiste factuur als een geaccepteerde factuur beschouwd mag worden en dus betaald moet worden door de klant. Tenminste als u een onderneming factureert, want bij facturen aan particulieren gelden andere principes. Handelaren moeten de factuur in kwestie wel binnen een redelijke termijn protesteren als ze van plan zijn om die niet te betalen.
Wat die redelijke termijn precies inhoudt, is niet gespecificeerd, maar in de praktijk wordt een termijn van ongeveer 2 weken na ontvangst van de factuur als billijk beschouwd voor tijdig protest (iets langer voor complexe facturen).
De betwisting kan ook op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld per aangetekend schrijven of per e-mail. Het is hoe dan ook geen slechte zaak om in uw Algemene Voorwaarden te vermelden hoe en wanneer klanten facturen kunnen protesteren.
Tot daar de formaliteiten, maar wat nu als uw klant uw factuur betwist?
14/05/2025
In de pers was te lezen dat maar liefst een op de zes zelfstandigen vreest failliet te gaan door de coronacrisis. Als u er ook niet gerust in bent, kunt u dan uw privégezinswoning nu nog beschermen tegen eventuele schuldeisers? Hoe regelt u dat en wat zijn daarbij een aantal aandachtspunten?
21/03/2022
Een van uw klanten betaalt zijn rekeningen maar niet en zit door de aanhoudende coronacrisis in slechte financiële papieren. U overweegt daarom om nog snel beslag te laten leggen op zijn goederen. Heeft dat echter wel zin en komt er trouwens niet sowieso een nieuw ‘staakt-het-vuren’ voor faillissementen?
21/04/2025