Een hogere vergoeding voor uw advocatenkosten?

Het bedrag van de zgn. rechtsplegingsvergoeding in gerechtelijke procedures is sinds 1 juni 2021 fors gestegen. Betekent dat dan dat u beter niet meer procedeert omdat de kosten oplopen? Hoe gaat u daar het best mee om?

 

Rechtsplegingsvergoeding

Wat is dat ook alweer? Dat is kortweg de vergoeding die u moet betalen als u een rechtszaak verliest. Die vergoeding dient dan om de advocaat van de tegenpartij (voor een deel) te betalen.

Zijn toch forfaitaire bedragen? De bedragen van de rechtsplegingsvergoeding zijn inderdaad forfaitair vastgelegd. Ze zijn afhankelijk van de waarde van het geschil. Hoe hoger de vordering, hoe hoger ook de rechtsplegingsvergoeding zal zijn.

Vanwaar dan een recente stijging? Dat komt omdat er in de wet een soort van indexering ingeschreven is. Daardoor zijn de bedragen sinds 1 juni 2021 met maar liefst 10% gestegen.

Concreet. Sinds 1 juni 2021 is de rechtsplegingsvergoeding voor een vordering van bv. € 15.000 bepaald op € 1.430. De rechter kan soms (bv. als het bedrag onredelijk is) meer of minder toekennen, maar hij moet zich wel houden aan de minimum- of maximumbedragen die voorzien zijn.

Ook die minima en maxima stegen met 10%. Ze bedragen bv. € 812,50 (min.) en € 3.250 (max.) voor een vordering van € 15.000.

Die verhoogde bedragen gelden niet alleen voor procedures opgestart sinds 1 juni 2021 maar ook voor hangende zaken waarin nog geen uitspraak is. Dit laatste is wel enkel op voorwaarde dat uw advocaat expliciet om het verhoogde bedrag vraagt!

Rekening houden met extra kosten dus? Bent u er zeker van dat u zal winnen, bv. bij een onbetwiste factuur, dan zit u voortaan dubbel comfortabel. Door de hogere rechtsplegingsvergoeding hebben uw klanten er nl. ook meer belang bij om u tijdig te betalen, zodat de zaak niet voor de rechtbank komt.

Twijfelt uw advocaat aan de slaagkansen van uw zaak, dan houdt u er wel het best rekening mee dat u bij verlies een hogere rechtsplegingsvergoeding zal moeten betalen. In dat geval blaast u de zaak dus misschien beter af…

Hoe voorkomt u die extra kosten?

Indien u een factuur betwist. U kunt niet uitsluiten dat een leverancier u voor de rechtbank daagt als u een deel van zijn factuur betwist. Zorg er dan wel voor dat u alvast het niet-betwiste gedeelte onmiddellijk betaalt. Wint u de zaak nadien, dan voorkomt u dat u toch nog een (deel van de) rechtsplegingsvergoeding moet betalen omdat u de zaak voor het niet-betwiste stuk nog ‘verliest’. Verliest u de zaak, dan wordt de waarde van de vordering lager door al een stuk te betalen. Zo valt ook de rechtsplegingsvergoeding voor u lager uit (als u in een andere schijf valt). U wint er dus in ieder geval bij om al een deel vooraf te betalen…

 

Betalingsachterstand als reden om zakelijke relatie te beëindigen

Hoe sneller u betaalt, hoe goedkoper. Verloor u een factuur uit het oog, dan is die hogere vergoeding een extra reden om zo snel mogelijk te betalen.

Kreeg u al een dagvaarding, dan kunt u de rechtsplegingsvergoeding nog beperken door vóór de zitting toch nog te betalen. Indien u betaalt vóór de inschrijving op de rol, moet u geen rechtsplegingsvergoeding betalen. Betaalt u tussen de inschrijving op de rol en de zittingsdatum, dan bent u een kwart van de rechtsplegingsvergoeding verschuldigd.

Wil jij ook een beter rendement?

Ben jij ook geïnteresseerd en wil jij sneller en efficiënter werken? Wil jij een klantenvriendelijke opvolging van je debiteuren?

Ben je financieel directeur en wens je de DSO te verlagen of de liquiditeit en de cashflow te verbeteren?

Een vraag?

Zit je met een vraag of vind je niet wat je zoekt? Aarzel niet om een vraag te stellen.