De rente staat zwaar onder druk. Het Staatsblad van 11 augustus heeft de rente die van toepassing is op betalingsachterstanden in het kader van handelstransacties tussen bedrijven en aanbestedende overheden of entiteiten verlaagd van 8,50% tot 8% voor het tweede semester.

Deze rente is ook geldig op het moment dat er geen algemene voorwaarden zijn voorzien in een overeenkomst tussen handelaren. Indien u zelf uw voorwaarden oplegt, kan u daarom ook een hogere rente bekomen. Deze bedraagt veelal 1% per maand of 12% per jaar. Voorlopig worden deze ook toegekend door rechtbanken. Het is wel de vraag of dit ook zo zal blijven.

Gemiddeld wordt één factuur op drie te laat betaald door de verschillende aanbestedende overheden van het land, wat kmo’s – die vaak krap bij kas zitten – in grote problemen brengt.

Ze kunnen zich misschien troosten met de gedachte dat ze nog altijd meer krijgen dan de fiscus – de gerechtelijke intresten in fiscale zaken bedragen immers slechts 7% – en bijna vier keer meer dan de wettelijke intrestvoet die voor het jaar 2016 werd verlaagd van 2,50% tot 2,25% (Belgisch Staatsblad 18 januari 2016).

Wil jij ook een beter rendement?

Ben jij ook geïnteresseerd en wil jij sneller en efficiënter werken? Wil jij een klantenvriendelijke opvolging van je debiteuren?

Ben je financieel directeur en wens je de DSO te verlagen of de liquiditeit en de cashflow te verbeteren?

Een vraag?

Zit je met een vraag of vind je niet wat je zoekt? Aarzel niet om een vraag te stellen.