5 hands-on tips voor bedrijven die internationaal willen ondernemen

In 2022 brak België exportrecords met een indrukwekkende 604 miljard euro aan geëxporteerde producten en diensten. Dat rapporteerde het Agentschap voor Buitenlandse Handel. Vooral bij Vlaamse bedrijven zit export er stevig ingebakken, aangezien ze 79% van het totaal invullen. Graag zelf ook de stap over de grens wagen en internationaal ondernemen? Wij geven 5 handige tips die je meteen op weg helpen!

Zorg voor een goede credit check

Lukt het je om je buitenlandse klant vooraf te laten betalen? Top! Dat is in elk geval het beste scenario. Maar wat gedaan als je dat niet voor elkaar krijgt? Dan doe je best beroep op een Letter of Credit of documentair krediet. Zo’n document verplicht de bank van de koper om een betaling te doen aan de leverancier als aan een aantal voorwaarden voldaan is. Iets dat jou ongetwijfeld een hoop nadelen gaat besparen bij internationaal ondernemen. 

Bovendien is het aangeraden om altijd rekening te houden met een langere betalingstermijn, aangezien de betalingsmoraal in een aantal (Zuid-Europese) landen vaak anders is dan bij ons. Bedenk ook dat het rechtssysteem van het land van levering van toepassing is bij export buiten de Schengenlanden, wat extra kosten en onzekerheden met zich mee kan brengen.

Internationaal ondernemen? Doe je huiswerk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is dan ook essentieel dat je kennis hebt van de lokale wet- en regelgeving van het land van de klant. Hulp nodig? De douane is een dienst van de overheid die je zeker kan ondersteunen wanneer er internationaal ondernemen aan te pas komt. Het is sterk aan te raden om altijd goed op de hoogte te blijven van zaken als importheffingen en specifieke verzendregels die afwijken van die in België.

Tackel de taalbarrière 

Taal en tone of voice kunnen op termijn voor heel wat problemen zorgen. Ook de vertaling van voorschriften, gebruiksaanwijzingen en algemene voorwaarden resulteert vaak in gefronste wenkbrauwen. Daarom spendeer je best voldoende tijd en geld in het vinden van de juiste native speakers, een investering die zich zonder twijfel dubbel en dik terugbetaalt. 

Houd rekening met cultuurverschillen 

Focus je niet alleen op de wet- en regelgeving, maar ook op gebruiken en gewoonten. Zakendoen gaat er in België bijvoorbeeld nog vrij informeel aan toe, terwijl dat in andere landen helemaal anders ligt. En waar we in België ‘nee’ knikken, bedoelen Bulgaren het tegenovergestelde. Nog een verschil is het plaatselijk drankgebruik. In Polen is het volledig aanvaardbaar om stevig te drinken tijdens een zakendiner, terwijl iemand van ons Belgenlandje dan al lang dronken onderuit ligt. 

Draag persoonlijk contact hoog in het vaandel

Ken je klant. Persoonlijke interactie met klanten is van onschatbare waarde, zeker bij internationale relaties. Hoewel er in België veel kennis en middelen beschikbaar zijn om je te ondersteunen bij internationaal ondernemen, is een bezoek aan je buitenlandse klant een stap die je zeker niet mag overslaan. Bouw persoonlijke kennis op over je nieuwe klanten zodat je weet hoe je ze nog beter van dienst kan zijn. 

Conclusie

Internationaal ondernemen en groeien is een droom van veel Belgische ondernemers. De recordbrekende exportcijfers van België in 2022 tonen namelijk aan dat er aanzienlijke kansen liggen in de internationale handel. Wel is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken: een goede voorbereiding, grondige credit check, kennis van lokale wetten, het overbruggen van taalbarrières, respecteren van culturele verschillen en onderhouden van persoonlijke contacten met klanten zijn cruciaal voor succes.

Ontvang je graag meer informatie over deze kwestie of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Wil jij ook een beter rendement?

Ben jij ook geïnteresseerd en wil jij sneller en efficiënter werken? Wil jij een klantenvriendelijke opvolging van je debiteuren?

Ben je financieel directeur en wens je de DSO te verlagen of de liquiditeit en de cashflow te verbeteren?

Een vraag?

Zit je met een vraag of vind je niet wat je zoekt? Aarzel niet om een vraag te stellen.